Afbeelding

“Piraatjesmakers” - Regina Pacis Hove brengt hilarische familiemusical

Beleven

Ook meisjes zijn te gekke piraten!

Amsterdam, 17de eeuw - Vier meisjes kunnen niet aan de lokroep van een groots avontuur op zee weerstaan. Ze brengen een knotsgekke bemanning op de been en gaan achter de schat aan die door een gevreesde piraat is buitgemaakt. Zullen ze echter hun mannetje kunnen staan in deze wereld van stoere zeebonken? En zijn er geen andere kapers op de kust?

Deze vragen staan centraal in ‘Piraatjesmakers!’, de intussen vijfde familiemusical die de secundaire school Regina Pacis uit Hove op de planken brengt. Auteur Tony Proost, leraar Nederlands-Engels, tapt met deze absurde piratenkomedie uit een heel ander vaatje. “Bij ‘De aapnormalen’ was de moraal dat niemand perfect hoeft te zijn. Dat is best wel een stevige boodschap die om een beklijvend verhaal vroeg. Onze vorige musical was dan ook behoorlijk dramatisch, en daarom was het tijd voor een luchtiger onderwerp. Meisjes die piraat willen worden, je kan je voorstellen dat dit het perfecte recept is voor tal van knotsgekke situaties. Het resultaat is een komedie die zowel groot als klein op de lachspieren werkt.”
Toch heeft ‘Piraatjesmakers!’ evenzeer een boodschap. “Ook al ligt die er deze keer niet vingerdik op”, gaat Tony Proost verder. “Doorheen het stuk leren we dat meisjes net zoveel recht hebben om piraat te worden als jongens. Eerst worden ze uitgelachen, maar met hun talenten en een goede samenwerking overstijgen ze zichzelf én de verwachtingen. Het verhaal gaat dus ook over discriminatie en gelijke rechten voor vrouwen. Dat thema is helaas nog bijzonder actueel.”
 
Het verhaal is boeiend voor de hele familie. Daarvoor zorgen de gevarieerde scènes, verrassende en doldwaze wendingen, een overdosis humor en bovenal acht mooie liedjes, gecomponeerd door Joris Van Hasselt. Een volwaardige musical, dus. Bovendien worden zowel de muziek als de zang live gebracht door leerlingen. De regie wordt opnieuw verzorgd door Anya Verheyen, docente aan de Academie voor Spel en Theater. Het is ook uitkijken naar de mooie kostumering, met dank aan Peggy Verschueren.
“Het is onvoorstelbaar hoe je een groep enthousiaste leerlingen kan zien groeien in muzikale en dramatische expressie”, stelt Josiane Frans vast, die dan weer de logistieke coördinatie van het project draagt. “Bovendien leren ze ook samenwerken en ontwikkelen ze hun talenten én hun zelfvertrouwen.” De cast telt maar liefst 35 enthousiaste jongeren, maar ook achter de schermen zijn heel wat leerlingen en leerkrachten actief voor de artistieke en technische ondersteuning. “Leerlingen van alle leeftijden worden bij het project betrokken”, zegt algemeen directeur Sven Geysemans. “We bieden hen vanuit hun beleving heel wat inspraak, zoals bij de grime, choreografie en bediening van geluid en licht.”
Op dit ogenblik wordt nog druk gerepeteerd, sinds januari zelfs twee keer per week. Donderdagnamiddag 14 maart 2019 vinden eerst twee avant-premières plaats voor lagere scholen uit de buurt. Vrijdag 15 maart start de voorstelling om 20 uur, zaterdag 16 maart om 19 uur en zondag 17 maart om 15 uur. De voorstellingen vinden plaats in het forum van de school, Boechoutsesteenweg 87a in Hove.
Kaarten kosten in voorverkoop 10 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen jonger dan 18 jaar. Bestellen kan via mail naar piraatjesmakers@regpacho.be met vermelding van voorstelling en aantal tickets.
Op de foto’s zie je enkele scènes uit de vorige musical, ‘De aapnormalen’.
www.regpacho.be
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding