Afbeelding

Axl Peleman

Beleven

Op donderdag 20 december 2018 komt Axl Peleman solo naar café ’t Goed Voorbeeld in Lier. De Muzikant sprak naar aanleiding van dit unieke concert met misschien wel de sympathiekste muzikant van Antwerpen en omstreken. Neem iets te drinken, maak het u gezellig en neem een kijkje in het muzikale leven van Axl Peleman. Ooit al gehoord van John Dowland? Ontdek hem hier, veel leesplezier!

Je treedt op 20 december 2018 solo op in Lier, wat mogen we verwachten van die avond?
Ik heb jarenlang solo gespeeld met volksliedjes, maar dat heb ik ondertussen echt gehad. Als ik nu solo speel, is dat mijn persoonlijke ‘best of’. Die bestaat enerzijds uit eigen werk van Ashbury Faith, Camden en mijn twee soloplaten (n.v.d.r.: Dagget Wet en In ’t Gezicht) en anderzijds uit covers van John Lennon, Johnny Cash, The Police, …
Je bent momenteel samen met Gertjan Van Hellemont (Douglas Firs), Bjorn Eriksson, Guy Swinnen (The Scabs), Patrick Riguelle, Piet De Pessemier (Mad About Mountains en Le Noise), Ron Reuman en Jan Hautekiet aan een reeks bezig van 20 optredens op 30 dagen met ‘50 jaar Neil Young’, dat is straf!
Voor mij is dat niet zo straf. Normaal gezien ben ik gewoon om nog meer optredens te doen op korte tijd. Met Toneelgroep Maastricht heb ik onlangs 88 optredens gespeeld in België en Nederland op 90 dagen. Met De Kreuners op tour gaan, is dan weer ‘pure luxe’. Van alle groepen waarbij ik ooit gespeeld heb, is dat de groep waar het er het meest relax en luxueus aan toe gaat en dat zijn ook nog eens allemaal toffe gasten ook (lacht).
Ben je zelf ook een grote Neil Young fan?
Ik ben absoluut een Neil Young fan, maar ik ben ook muzikant. Ik zie ook dat wat hij doet niet zo heel moeilijk is en soms zelfs slordig is. Hij is ook geen groot tekstschrijver zoals bijvoorbeeld Bob Dylan, maar zijn muziek doet iets met mij. Hij heeft fantastische dingen gedaan en het is bangelijk om zijn nummers, die ik al veertig jaar beluister, eindelijk eens live te spelen met goede vrienden op een podium. We hebben er een punt van gemaakt om de nummers te analyseren en zo perfect mogelijk na te spelen in plaats van een eigen interpretatie te geven van een nummer.
Welke groep is dan wel je absolute favoriet?
The Beatles zijn voor mij ‘top of the food chain’. Er is niks in de 20ste eeuw dat The Beatles kan evenaren. De popmuziek is niet uitgevonden door The Beatles, maar is wel volwassen geworden door The Beatles. The Beatles zijn voor mij de vaders van de popmuziek.
Ligt er momenteel ook een plaat van The Beatles op?
Nee, de laatste plaat die ik gespeeld heb, is er een van John Dowland. Hij was eigenlijk de eerste singer-songwriter, weliswaar niet met gitaar, maar dan met een luit. Ik ben grote fan van middeleeuwse luitmuziek. Je hoort daar flarden Bach in, maar evengoed ook Woody Guthrie. Sting heeft in 2006 nog een ode aan hem gebracht. Als je kennis wil maken met John Dowland moet je zeker Songs from the Labyrint (n.v.d.r.: album van Sting en Edin Karamazov waarop ze nummers van John Dowland vertolken) eens checken, fantastische plaat.
Vorig jaar heb je in het kader van de Warmste Week kinderliedjes-op-naam ingezongen voor Jamara, een organisatie die zich inzet voor kansarme kinderen in Ethiopië. Zal je dit opnieuw doen?
Ik denk het wel, we doen dat al tien jaar, dus waarschijnlijk dit jaar ook. Ik doe dit voor de Warmste Week omdat ik weet waar elke euro naartoe gaat. Met dat geld wordt namelijk huisvesting, eten, schoolgerei en kleren gekocht voor een tehuis voor aidswezen in Ethiopië dat we regelmatig gaan bezoeken.
Wat was voor jou hét moment van 2018?
Het optreden met De Kreuners op de Grote Markt in Lier was onvergetelijk. Het was heel mooi weer, de zon ging net onder en het publiek was super enthousiast. Alles klopte die avond.
Heb je goede voornemens of plannen voor 2019?
Ik doe nooit aan goede voornemens, maar neem me wel altijd voor om nog meer sigaretten te roken (lacht). Ik ga in het voorjaar op tour met Wouter Mattelin, Neeka en The Antler King en in het najaar met een theatergezelschap samen met twee acteurs in Nederland en Duitsland. Dat stuk draait rond een boek van Ilja Leonard Pfeijffer waarbij moderne muziek zich vermengt met klassieke muziek. Dat wordt heel interessant om te doen.
Jij speelt dan de muziek en zingt er ook bij?
Nee, de begeleiding is volledig instrumentaal. Ik speel contrabas, bariton, akoestische gitaar, Weissenborn, ukelele en mandoline. Gelukkig gaat er een ploeg mee om alles op te stellen (lacht).
Slotvraag: met wat kan men Axl Peleman blij maken?
Met een vinylplaat. Ik heb niet veel, maar ik heb wel een mooie platencollectie. Ik vind het fantastisch om ‘s morgens mijn collectie te aanschouwen. Ik ben absoluut geen materialist, maar op het gebied van gitaren en platen wel. Ik koop ook niet eender welke vinyl, dat moet het juiste vinyl zijn met de juiste persing en bovendien perfect in orde. Ik reis ook heel graag. Samen met onze zoon hebben we heel de wereld rondgereisd, maar die gaat tegenwoordig liever met zijn lief op reis (lacht). Nu ga ik samen met mijn vrouw op reis en dat is werkelijk fantastisch.
Dan wens ik je nog veel luister- en reisgenot, bedankt voor dit zeer fijne gesprek!
Meer lezen? www.demuzikant.be
Afbeelding