Afbeelding

1 november: Reveil Mortsel - Een spoor van licht, een spoor van herinnering

Beleven

Op 1 november zal er dankzij Reveil Mortsel bij valavond op de begraafplaats van Mortsel-dorp ingetogen muziek en poëzie klinken en er zullen kaarsen branden om dierbare overledenen te gedenken.

Rond de dagen van Allerheiligen en Allerzielen trekken op vele plaatsen in de wereld mensen naar begraafplaatsen om hun overleden dierbaren te gedenken met bloemen. Het is een liefdevol eerbetoon, maar misschien voelt ook u de behoefte iets meer te doen dan dit traditionele gebaar.
Sinds een paar jaar is er in een aantal Vlaamse gemeentes een initiatief gegroeid dat ingaat op die behoefte om samen met andere rouwenden een ingetogen moment van herinnering te creëren, om samen grote of kleine helden die er niet meer zijn in herinnering te brengen en hen te eren, om in de herfstige novemberdagen stil te staan bij het gemis van geliefden en tijd en ruimte te maken voor het verdriet en de leegte die ze nalaten en om vonkjes van licht en troost te vinden in poëzie en muziek.
Dit jaar op 1 november gebeurt dat ook voor het eerst op de begraafplaats van Mortsel-dorp. Voce Mea, een vrouwenensemble, zal ingetogen Gregoriaanse muziek zingen. Het barokensemble van de Academie van Mortsel zal oude muziek brengen, begeleid op blokfluit, cello en klavecimbel en tussen de muziek door zullen we mijmeren bij enkele gedichten, een verhaal, ...
Niet alleen in Mortsel–dorp zal er op 1 november tussen 17.00 en 18.00 uur een spoor van licht en verhalen en muziek lopen. Sinds 2014 spoort Reveil gemeentes aan om met lokale muzikanten, artiesten en vertellers een moment te organiseren waarop mensen samenkomen op begraafplaatsen om de doden te herdenken. Dit jaar worden er al één op zes gemeentes ondergedompeld in een warme gloed van dankbare herinnering.
Iedereen is welkom op donderdag 1 november tussen 17.00 en 18.00 uur op de begraafplaats van Mortsel–dorp. De toegang is gratis.
Reveil Mortsel is ontstaan uit een samenwerking tussen De Zeven Eiken, De Roze Bloesem, Voce Mea, de Academie van Mortsel, stad Mortsel en ‘t Periodiekske.
Maak het mee stemmig op 1 november. Breng zo mogelijk een kaarsje of een lampionnetje mee.
Meer info vindt u op de websites van De Zeven Eiken en van Reveil, op de Facebookpagina van Reveil, of via info@dezeveneiken.be, 03 315 03 05 of Greet Peeters 0475 36 00 38

OT brengt een eerbetoon aan haar overleden grootvader

Tijdens de viering van Reveil zal OT een eerbetoon brengen aan haar grootvader. OT, of Olivia Trappeniers, is een 21-jarige singer-songwriter uit Deurne. Je kent haar door haar deelname aan The Voice van Vlaanderen in 2016 en door haar overwinning in MNM Rising Star vorig jaar. Daarna blikte ze samen met niemand minder dan Regi de dansplaat “You have a heart” in, waarvoor ze trouwens zelf de tekst schreef. Met haar breekbare stem zal ze ongetwijfeld voor een intiem moment zorgen.
Beste OT, hoe gaat het met je?
Heel goed, dank je!
Het gaat hard voor je. Enkele jaren geleden nam je deel aan The Voice van Vlaanderen en vorig jaar won je MNM Rising Star. Wat doet dat met een jonge vrouw?
Je leert heel veel bij op een korte tijd wat natuurlijk super is. Door The voice en MNM Rising Star zijn er veel deuren opengegaan, het is altijd leuk om de steun van de radio te krijgen, want uiteindelijk wil je dat de radio je muziek draait. Het laatste jaar was een hele belevenis, ik ben heel blij dat ik dit allemaal mag doen.
Waarmee ben je nu zoal bezig? Hoe combineer je je muziek met je studies?
Ik studeer Media en Entertainment Business op Thomas More. Het is constant zoeken naar een goed evenwicht tussen studeren en muziek. Dat lukt niet altijd, maar ik vind zowel een diploma als muziek heel belangrijk.
Waarop wil je in de toekomst zoal focussen?
Nog 3 jaar en dan studeer ik af, ik neem niet alle vakken op, maar doe het aanbod in de helft omdat ik mij het meeste wil focussen op muziek. We hebben al veel nummers geschreven en dit wil ik blijven doen, het is een soort therapie voor mij. Het is ook de bedoeling dat deze nummers in de toekomst uitkomen. Daarmee wil ik graag meer optreden en misschien het voorprogramma spelen van een andere artiest.
Op 1 november breng je een eerbetoon aan je overleden grootvader. Heb je al vaker op dat soort evenementen mogen optreden?
6 jaar geleden heb ik voor het eerst live gezongen voor een publiek. Dit was op de begrafenis van mijn grootvader. Dus dit is de 2de keer dat ik op dat soort evenement mag optreden.
Mogen we al weten hoe dat eerbetoon eruit zal zien?
Ik breng 2 intieme nummers op gitaar, 1 daarvan is hetzelfde nummer als 6 jaar geleden op de begrafenis van mijn grootvader.
Wat doet het met jou om dit te mogen doen?
Op een begraafplaats zingen is denk ik emotioneler dan normaal gezien. Ik vind het speciaal om dit opnieuw te mogen doen, want mijn grootmoeder kijkt ernaar uit en zal op de eerste rij staan.
Welke boodschap wil je de aanwezigen graag brengen?
Het is een speciale dag waarop ik de mensen wil raken en hen een hart onder de riem wil steken met het optreden. Zelf ben ik spiritueel ingesteld en geloof ik dat er leven is na de dood. Dus ik ben er zeker van dat mijn grootvader het zal horen.
Dat wordt ongetwijfeld een aangrijpend moment. We wensen je veel succes!