Antwerpse zonneboot net niet bij top tien

0

In een vorige editie van ’t Periodiekske stelden wij het team voor van de Universiteit Antwerpen dat deel zou nemen aan de Dong Energy Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonneboten. Ondertussen zit die race erop.

De Antwerpse studenten Industrieel Ingenieur deden de voorbije jaren al heel wat ervaring op in het bouwen van zonneboten. Het huidige team, bestaande uit bachelor- en masterstudenten, maakte gebruik van die kennis, maar ging ook de innovatieve toer op. Zo was hun nieuwe zonneboot geen catamaran meer, maar een zogeheten monohull, met een romp uit één stuk.

In Friesland streden ze een week lang tegen andere studententeams. Teamleider Steffen Abs: ‘We hebben de boot helemaal zelf ontworpen en tijdens de wedstrijd bleek dat we sommige aspecten toch beter anders hadden aangepakt. Zo moesten we de carbon as van het roer enkele malen vervangen na een botsing met een steen. Meermaals moesten we ’s avonds urenlang de boot onder handen nemen, maar we konden de race wel uitvaren. Ongeveer een derde van de deelnemende teams moesten er onderweg de brui aan geven.’

‘We hadden gehoopt op een top 10-plaats. Uiteindelijk werd het de twaalfde stek in onze categorie. Maar eigenlijk zijn we wel tevreden. We kunnen de leden van het volgende team heel wat extra tips geven. Met de Amerikaanse ploeg gingen we een weddenschap aan toen de Rode Duivels tegen de States speelden. Omdat de Duivels wonnen, moest de kapitein van de Amerikaanse boot de volgende dag het shirt van de Belgische nationale ploeg dragen.’

Partner Umicore kijkt tevreden terug op de samenwerking. ‘Het is onmogelijk om het belang van innovatie en schone mobiliteit voor de leefbaarheid van onze planeet te onderschatten. Deze toekomstige ingenieurs zullen die duurzame wereld mee helpen realiseren. We zijn trots hen een duwtje in de rug te kunnen geven’, verklaarde Ignace De Ruijter, Senior Vice-President Corporate Human Resources. (EM)

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here