Antwerpse landschapsvereniging valt tweemaal in de prijzen

0

De provinciale landschapsvereniging Kempens Landschap ging tijdens het jaarlijks erfgoedcongres in het Burgtheater van Wenen met twee prijzen aan de haal. Als enige en eerste Belgische vereniging won het een prijs in de eigen categorie (‘verdienstelijkste erfgoedorganisatie’). Bovendien mocht men de Grand Prix in de categorie ‘bijzondere inzet’ in ontvangst nemen uit de handen van Europees commissaris Androulla Vassiliou en operazanger Placido Domingo, de voorzitter van Europa Nostra.

De Europese Unie reikt elk jaar deze prijzen uit aan instellingen of organisaties die zich hebben onderscheiden op het gebied van behoud, onderzoek en bewustwording rond cultureel erfgoed. Dit jaar telde men 160 inzendingen uit 30 landen.  Het dossier van Kempens Landschap gaat om projecten zoals de Beddermolen (Westerlo), de Keiheuvel (Balen), het domein van de Redemptoristen (Essen) en de open fortvlakte van Borsbeek.

De GP voor bijzondere inzet, goed voor 10.000 euro, werd in ontvangst genomen door directeur Philippe De Backer, die werd vergezeld door covoorzitters Inga Verhaert en Peter Bellens. In het juryrapport staat dat ‘ze sinds de goedkeuring van de Europese Landschapsconventie tien jaar geleden nauwelijks een effectiever voorbeeld van de uitwerking van de Europese visie heeft gezien’.

Peter Bellens (CD&V): ‘Vooral het dossier van Wortel-Kolonie en Merksplas-Kolonie trok de aandacht van de jury. We ontwikkelden een unieke aanpak om een grote diversiteit aan erfgoedsites, gebouwen en natuurdomeinen te beschermen doordat we de voorbije jaren zoveel dossiers hebben behandeld.’

Inga Verhaert (Sp.a): ‘De uitdagingen, verspreid over 70 gemeenten van de provincie, zijn steeds groot maar door de nodige creativiteit, vernieuwing, samenwerking en passie trachten we steeds tot mooie resultaten te komen. Deze prijs is dan ook een prachtige beloning.’ (EM)

 

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here