Antwerpse Grootouders stappen naar klimaatconferentie in Glasgow

0
Antwerpse Grootouders stappen naar klimaatconferentie in Glasgow

March for Future

Op 29 oktober, bij de start van de Klimaatconferentie COP26 in Glasgow maakt een delegatie van twintig Grootouders voor het Klimaat de bekommernis van de ouderen aan de Belgische delegatie over. Onder hen ook 7 Antwerpse Grootouders. Ze hebben er dan vanuit Edinburgh een voettocht van 100 km op zitten, langs kanalen die de opgang van de industriële revolutie markeren. Ze houden ook een symbolische actie bij het standbeeld van James Watt, uitvinder van de stoommachine – wat als het begin van de industriële revolutie kan gezien worden en daarmee ook, onbedoeld, het begin van de inflatie van de uitstoot van broeikasgassen.

Antwerpse Grootouders – vertrek Berchem

Op zondag 24 oktober vertrekken de Antwerpse Grootouders aan het station Berchem. Uitgewuifd door hun kleinkinderen en o.a. Kristien Hemmerechts, ambassadeur bij de Grootouders.

Afspraak zondag 24 oktober aan EU-parlement, Brussel

"Voor ons vertrek uit België kozen we het Luxemburgplein in Brussel. Niet alleen ligt dat vlak bij het Europees parlement, er staat ook een standbeeld van John Cockerill, symbool voor de start van de zware industrie op het Europese vasteland", verduidelijkt Grootouder en reisbegeleider Luc Debuyst. "We weten hoe grondig die gebeurtenissen de loop van de geschiedenis hebben bepaald. Nu is het hoog tijd dat we onze verantwoordelijkheid nemen en met effectief beleid het tij keren om de generaties na ons een veilige en rechtvaardige wereld na te laten".

De vier Belgische klimaatministers werd gevraagd bij dat vertrek aanwezig te zijn. Jul Geeroms, voorzitter van de Vlaamse ouderenraad, verwoordt de bezorgdheid van veel leeftijdsgenoten, zoals die is samengevat in de oproep die de Grootouders vorige week namens de senioren publiceerden.

Tijd dringt

"We vragen aan de wereldleiders dringend maatregelen te nemen om het Akkoord van Parijs te realiseren. We willen een leefbare toekomst voor de volgende generaties. Nu kunnen we de gevolgen van de klimaatcrisis nog temperen. Elke decigraad telt", voegt co-voorzitter Hugo Van Dienderen eraan toe.

Grootouders ontmoeten klimaatjongeren

In Glasgow staan al een aantal ontmoetingen geprogrammeerd, o.m. met de klimaatjongeren (en hun Rail to the Cop), met federaal klimaatminister Zakia Khattabi en met de Belgische delegatieleider Peter Wittoeck. De tocht en de ontmoetingen van de klimaatstappers worden in België aandachtig gevolgd.

Volg de grootouders voor het klimaat

Je kan de Grootouders volgen via hun sociale media en op de website (grootoudersvoorhetklimaat.be) komt er dagelijks een verslag. Deelnemers spreken er ook over hun motivatie, zoals Ria Gielis schrijft: "Hoe vertel ik het mijn kleinkinderen? Ik ben zelf al bang genoeg".

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here