Als God in Frankrijk

0
Als God in Frankrijk

Goed weer en buiten kunnen eten, wat heeft een mens nog meer nodig? Tof gezelschap is altijd meegenomen. Meer moet dat niet zijn.

De Bourgondiërs

Het boek met deze titel hoef ik je waarschijnlijk niet meer voor te stellen. Volgens de verkoopcijfers heeft dit boek de kaap van 250.000 exemplaren gerond. Waarom? Omdat Bart Van Loo een begenadigd schrijver is die je als lezer mee op sleeptouw neemt, net zoals hij een enthousiast meesterverteller is. Dat is één reden. Maar waarom spreken de Bourgondiërs zo aan? Omdat we er, historisch gezien, deel van hebben uitgemaakt. Waarvoor staat deze naam nog bekend? Juist, voor lekker eten en drinken.

Puur genieten

Het zal je dan ook niet verbazen dat de regio Bourgondië onze favoriete vakantiebestemming is. Een glooiend landschap, prachtige vergezichten en dat bij aangenaam, zonnig weer. De temperatuur is wat gematigder in vergelijking met de zuidelijke streken wat maakt dat je nog eens een uitstapje kan doen om iets te bezichtigen. Of we maken een fietstocht door mooie dorpjes en stadjes via de voie verte (een aparte wandel- en fietsstrook). In Frankrijk beseffen ze dat vele toeristen hun fiets meebrengen, dus voorzien ze stilaan meer fietsinfrastructuur. Af en toe een terrasje doen met een pastis als aperitief of een menthe à l’eau (muntwater) als goede dorstlesser. Hoe zalig kan het zijn?

Gezelligheid

Je hoeft het niet zo ver te zoeken. Volgens de reclamespot van een bepaald sauzenmerk is het barbecue-tijd zodra de zon iets of wat sterkte heeft. Het ziet er allemaal zeer aantrekkelijk uit. Een paar stukken vlees of vis geroosterd op de grill en dan nog wat lekkere bijgerechten en nagerechtjes. Barbecueën doe je meestal niet alleen, maar in gezelschap van familie, buren of vrienden. Samen gezellig tafelen en verhalen uitwisselen over van alles en nog wat. Het sociale contact dat we zo lang hebben moeten missen kan weer aan bod komen. Dat is pas batterijen opladen!

Alle redenen zijn goed

Wie nu denkt dat je het alleen in de lente of zomer gezellig kan maken heeft het mis. Voor een goed geaarde Belg is elke gelegenheid een geschikt moment om te feesten. De eindejaarperiode in volle winter hebben we alweer een paar maanden achter de rug. Niet alleen de traditionele verjaardags- of communiefeestjes komen aan bod, nee hoor, een housewarming-party, een babyborrel, een huwelijksjubileum, noem maar op.

Jaarlijkse traditie

Toen mijn tante eind jaren negentig met pensioen ging, trakteerde ze ons – haar neven en nichten – op een etentje. We vonden dat allemaal zo tof dat we besloten om dit elk jaar opnieuw te doen. Volgens een beurtrol organiseert telkens een andere neef of nicht dit het volgende jaar. Zo komt iedereen aan bod en eten we op uiteenlopende plaatsen. Dat liep allemaal vlotjes tot corona roet in het eten gooide. Deze week ontving ik weer een mailtje van de neef van dienst, met de vraag welke data we vrij zijn. Yes, eindelijk!

Plannen

Nu we ons opnieuw vrij mogen bewegen barst er een hoeveelheid aan evenementen los. Soms zou je jezelf moeten klonen om overal aanwezig te zijn. Ook de cultuur komt stilaan op dreef en de keuzemogelijkheden zijn legio. Het gevolg daarvan is uiteraard weer een volgepropte agenda, want we keken er zo naar uit. Dus nu nog een vrij moment vinden, blijkt niet evident. Je zou er haast stress van krijgen …

Een goed gevoel

Het belangrijkste is dat, wat we ook doen, we ons er goed bij voelen. Heb je zoiets van ‘trop is te veel’, bewaak dan je grenzen. Hoe jammer het ook is, maar je kan nu eenmaal niet alles meemaken. Maak een lijstje met prioriteiten van wat je het liefste zou doen en dan kan je nadien bekijken welke de verdere opties zijn. Als het ‘moeten’ wordt, in plaats van ‘willen’, dan neem je te veel hooi op je vork. Vroeg of laat wreekt zich dat. Dus houd af en toe een gaatje vrij in je agenda, tijd voor jezelf om rust te nemen. Ik ben de trotse bezitter van een mok met de slogan: ‘Niks moet, niksen mag’! Ik zou het niet beter kunnen zeggen. Wat je ook doet, geniet met mate(n).

www.activational.be

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here