A-klank Boechout viert 10-jarig jubileum

0
A-klank Boechout viert 10-jarig jubileum

Al 10 jaar organiseert A-klank vzw met een klein, energiek team concerten in Theater Vooruit in Boechout. Van klassiek tot jazz, van lokale toppers tot wereldmuziek. Als het even kan met de klemtoon op polyfonie of meerstemmigheid … er zijn geen grenzen aan de muzikale interesse. We spraken met Dirk Gijsels over de voorbije 10 jaar en de komende jaren.

Dirk, hoe ben je in de programmering van muziekoptredens terechtgekomen?

“Zoals zo dikwijls was het een samenloop van omstandigheden en opportuniteiten. Toen Karel Vingerhoets en Nele Verbiest in 2011 in Boechout stopten met de programmering in hun Theater Boechout Vooruit, ontstond er een leemte die moest opgevuld worden. Zelf was ik altijd met muziek bezig geweest, maar ook tot het besef gekomen dat ik niet het talent had om op een podium te staan. De keuze om achter de schermen te werken was dus een logische stap. Toch was het ook een onbekende wereld waarmee ik nog maar weinig ervaring had. Maar door mijn ervaring met het organiseren van events had ik al een basis. Het belangrijkste was de drijfveer: de muziek. Die stond en staat nog altijd op de eerste plaats.”

Hoe zette je de stap van een eenmansproject naar de vzw A-klank?

“In het begin was het inderdaad een passie van mezelf, toch was het al snel duidelijk dat dit geen eenmansproject kon blijven. Zeker niet in combinatie met mijn drukke beroepsbezigheden. Ondertussen is A-klank uitgebreid tot een klein team. Vera zorgt voor de catering van de artiesten, met de hulp van Inne die ook meedenkt over de programmering en Bram ontfermt zich over de sociale media en ondersteunt de logistiek. Ook zijn we omringd door onmisbare vrienden die altijd bereid zijn om mee te helpen en ons stimuleren met tips en suggesties voor optredens.”

Krijgen jullie als lokale vereniging steun van de overheid?

“Zeker! Het succes van A-klank is ook het succes van een prima samenwerking met de gemeente Boechout. We zijn al enkele jaren erkend als culturele partner en voor elk concert mogen we rekenen op een topploeg van professionele technici. Voor de toegang en toog kunnen we een beroep doen op de enthousiaste vrijwilligers van de vaste tapploeg. In combinatie met de eerlijke subsidiëring en ondersteuning van de gemeente voor bijvoorbeeld kaartverkoop en organisatie maakt dat het mogelijk om op jaarbasis uit de kosten te geraken. Het is zowel voor A-klank als voor de gemeente Boechout een win-win.”

Is het niet moeilijk om artiesten naar het kleine zaaltje van Theater Vooruit te krijgen?

“Ja, vooral budgettair wordt het er niet gemakkelijker op. Zeker na corona. Maar we werken al 10 jaar onder het motto: ‘groot zijn in kleine dingen’. We proberen zoveel mogelijk om van de beperktheid van de zaal onze kracht te maken. Artiesten voelen het contact met het publiek dat dichtbij zit. De mensen van ‘the London Quartet’ die passeerden na een tour door Australië verwoordden het mooi: ‘We zingen niet voor een zwart gat zoals in grote zalen, maar we zingen voor de mevrouw op de eerste rij waarvoor we kunnen knielen.’

De tekst gaat verder onder de foto.

Vera en Inne koken al 80 concerten op een rij verse maaltijden voor de artiesten.

Artiesten worden zo goed mogelijk ontvangen in een intieme omgeving en zitten voor een vers gekookte maaltijd samen aan tafel met de technici en helpers. Ze drinken nog hun koffie en trekken zich terug als het publiek begint binnen te komen. Na de voorstelling zijn ze welkom aan de toog om na te kaarten. Professionele technici die hun vak kennen, begeleiden hen voor en na de voorstelling. Die ervaring delen artiesten en bookingagenten met elkaar en daardoor heb je een streepje voor. Uiteindelijk moeten artiesten hun ding kunnen doen en hebben zij het recht om een correcte prijs te vragen voor hun team van muzikanten, technici, agenten … en dat maakt het niet altijd gemakkelijk om te onderhandelen. Iedereen is van goede wil, maar het blijft een economisch gegeven. Gelukkig is het voor ons een passie en trachten we gewoon break- even te draaien.”

Welke optredens schieten er voor jou uit in de voorbije 10 jaar?

“We zitten nu aan ongeveer 80 concerten en elk van die concerten was een topper voor mij. Sommige omdat het een persoonlijke droom was zoals Philippe Catherine. Sommige omdat het ook voor mij een ontdekking was zoals Douglas Firs. Bij de Corsicanen van Barbara Furtuna was het dan weer onwaarschijnlijk om die naar ons dorp te krijgen. Af en toe was het een maf idee om mensen samen te brengen zoals vader Bert Joris met de groep van zoon Sam Joris (8 o’clock shadows). We hebben natuurlijk het geluk dat we in Boechout een prachtig staaltje van topmuzikanten hebben met bv. Floris De Rycke of Kobe Proesmans … Die doen graag iets extra’s in hun eigen dorp. Zo heeft elk concert zijn verhaal. Moeilijk om hierin een keuze te maken.

Wat me wel sterk bijblijft, zijn de heel prettige ervaringen met de muzikanten. In die 80 concerten hebben we nooit problemen gehad met één of andere vorm van kapsones. Het waren stuk voor stuk professionele muzikanten én aangename mensen. Wat wel zeker is: hoe soepel ze ook zijn als mens, zo streng zijn ze als het op hun vak aankomt: de muziek. Leuke details blijven altijd hangen: die ene Cubaanse sigaar voor Gabriel Rios, de tuinkaboutermascotte van Jef Neve, de absurde humor van Philippe Catherine, de chaotische passage (mét topconcert) van King Dalton. Oneindig veel verhalen blijven kleven.”

Hoe ziet de toekomst eruit voor A-klank?

“De directe toekomst ziet er veelbelovend uit. We hebben voor dit jubileumjaar nog enkele prachtige concerten op het programma staan. Het mag wat meer zijn dit jaar. Voor de gelegenheid hebben we in elke kerk van Boechout een aangepast concert gepland. Op 5 mei komt Ratas del viejo Mundo in de kerk van Vremde, de internationale groep van luitspeler en Boechoutenaar Floris De Rycke met virtuoze 16de-eeuwse polyfonie. Op zaterdag 24 september mogen we Bl!ndman ontvangen in de Sint-Bavokerk met orgelwerken van Bach, gespeeld door het sax-kwartet en eind januari 2023 hebben we het uitzonderlijke genoegen om de Corsicaanse groep A Filietta te ontvangen in de Protestantse Kerk. Drie topconcerten aangevuld met twee openluchtconcerten in mei en juni op het Wiebelplein in Boechout (de Catalanen van Ialma en de Zuid-Afrikaan Stefan Dixon) en, in samenwerking met de gemeentes van de Zuidrand, circus Ronaldo begin oktober.”

Bedankt Dirk, we kijken er al naar uit!

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here