Duurzaamheid en samenwerking: het echte lied van deze wereld …

0

De laatste tijd kom ik steeds meer in contact met mensen en initiatieven die begaan zijn met de toekomst van onze planeet. Het is opmerkelijk en tegelijk hoopgevend hoeveel tijd en energie steeds meer mensen steken in het organiseren van hun leven op een meer duurzame manier. Bovendien merk ik een toenemende bereidheid van steeds meer mensen om respectvoller met elkaar om te gaan en bewuster om te springen met de middelen die Moeder Aarde hen ter beschikking stelt. Burgerinitiatieven rond ecologisch verantwoorde energie, geefwinkels, sociale kruideniers, deelinitiatieven, repaircafés, coöperatieve ondernemingen, crowdfundings, … Meestal ligt de nadruk veel minder op het bezitten van zaken en merken we een verschuiving naar het ter beschikking stellen van het gebruiksrecht ervan. Vaak merkt men bij de bezielers van dit soort initiatieven een grote bereidheid tot samenwerking met anderen. De aandacht die ze krijgen van massamedia is helaas meestal miniem. Ze doen hun werk in stilte en weinigen merken dat hun aantal zienderogen toeneemt.

Met de lente in het vooruitzicht nodig ik je graag uit om alert te zijn en volop te genieten van het wonder van het nieuwe, ontluikende leven dat zich ieder jaar opnieuw voltrekt. Dit kan alleen gebeuren in de vruchtbare schoot van Moeder Natuur, waarin alles met elkaar is verbonden. De langere dagen en de hogere temperaturen zorgen er weldra voor dat mensen opnieuw meer naar buiten kunnen. Geniet ook hiervan en neem de tijd om elkaar te ont-moeten of te mogen leren kennen. Al te vaak zijn onze relaties gebaseerd op economische of sociale verplichtingen. Zo hebben we contacten op het werk om de job tot een goed einde te brengen of kennen we elkaar als man/vrouw, broer/zus, of als lid van dezelfde vereniging … Iemand werkelijk leren kennen, is verder kijken, verder voelen en dieper luisteren. Wie tijd maakt en zich de moeite getroost om een ander mens volledig toe te laten, ontdekt dat mensen enorm veel voor elkaar kunnen betekenen.

Samen met jou hoop ik dan ook op een zeer vruchtbare lente in 2017. Dat de komende lente een voedingsbodem mag zijn voor het soort initiatieven waar ik dit hoofdartikel mee ben begonnen. Dat mensen elkaar de komende weken en maanden werkelijk mogen ont-moeten en mogen ontdekken wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Laten we niet langer ons heil zoeken in organisaties met politieke of commerciële agenda’s. Hun lied is zo goed als uitgezongen en dat is maar goed, want … het klinkt valser dan ooit.

Fik.verbiest@periodiekske.be

Geen posts om weer te geven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here