MORTSEL – Ooit had de familie Van Peborgh in de gelijknamige lei een buitengoed, maar wist je dat onze stad haar eigen mosterdfabriekje had? Tot 1970 werd er in het nummer 42 van de Van Peborghlei mosterd gemaakt: in de mosterdmakerij Camp’s. In Oudenaarde kreeg het bedrijf een nieuw onderkomen.
Het woord mosterd is afkomstig van het Latijnse ‘mustum’, dat druivensap betekent. Mosterd en wijn zijn dus beste maatjes. Oorspronkelijk werd mosterd als geneesmiddel gebruikt. In het Nederlands komt het woord al voor in 1240 na Chr. en dat hoor je in tal van zegswijzen en spreekwoorden. Weet Abraham inderdaad waar hij de mosterd vandaan moest halen? Dat is geen mosterd na de maaltijd, maar bij de ‘hesp’. Aan onze aartsvader hoeven we het niet meer te vragen. Abraham is een personage uit de Hebreeuwse Bijbel van de joden en de christenen en de Koran van de moslims: de aartsvader van het volk Israël en Arabieren in letterlijke zin en van christenen en moslims in overdrachtelijke zin. Als je weet waar Abraham de mosterd haalt, dan weet je waar de mutsaard staat, de houtstapel.
Oproep
Samen met ’t Periodiekske gaan we op zoek naar die vergeten industriële archeologie uit de Van Peborghlei. Heb je nog een mosterdverhaal uit onze stad of oude foto’s? Stuur dan je verhaal of je foto’s op naar albert.van.wassenhove@telenet.be. We zullen je zeker niet door de mosterd halen. Zo krijgt onze proevertjesroute er weer een verhaal bij.
Dirk Brentjens